De partners

Uitvaarten verzorg ik niet alleen. Voor het mooist mogelijke afscheid werk ik samen met andere uitvaartprofessionals. De komende weken stel ik ze graag – één voor één – aan je voor. – Sabine

Crematorium De Dijk

Crematorium De Dijk

Wat leuk dat Sabine ons de ruimte geeft om iets te vertellen over ons en over ons crematorium. Wij zijn Teun Kuijvenhoven en Henny Ammerlaan. Ruim vijf jaar geleden zijn we crematorium De Dijk in Maassluis gestart. Wij kenden Arjan al via het werk van Teun als drager. Het was dus ook heel fijn om hem vijf jaar geleden te mogen ontvangen als uitvaartverzorger, in onze locatie. In de jaren die daarop volgden kwam Sabine er steeds vaker bij. Nu, na het overlijden van Arjan, blijft Sabine een gewaardeerde klant.

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie in plaats van te worden begraven. Dit geldt dus ook voor mensen uit Naaldwijk. Maassluis is een fijne locatiekeuze. Met een reistijd van ongeveer 20 minuten is het erg dichtbij. Het gebouw is vrij nieuw en heeft een ruime aula waar veel licht binnenkomt. Voornamelijk via de ramen aan de voorzijde, die volop zicht geven op het water van Het Scheur (het verlengde van de Nieuwe Waterweg). Er komt altijd wel een schip voorbij, in allerlei soorten en maten.

Verder is in de aula een gedeelte ingericht met tafels en poefjes als koffiekamer. Daar kun je met elkaar herinneringen delen en napraten over wat er gebeurd is. In een informele setting kan dit voor de nabestaanden heel waardevol zijn. Er kan dan een kopje koffie of thee geschonken worden, met iets lekkers erbij. Dit hoeft echt niet het plakje cake te zijn; allerlei koekjes of gebak is mogelijk. Maar er kan natuurlijk ook geproost worden op het leven, met een mooi glas wijn of bier. Als de overledene een liefhebber was van bittergarnituur, kan dit er uiteraard bijgeleverd worden. Onze cateraar heeft een uitgebreide sortering in broodjes en snacks beschikbaar.

Na de plechtigheid zal het crematieproces beginnen. Het is mogelijk om als direct nabestaande de overleden dierbare tot het laatst toe te begeleiden naar de crematie oven. Teun zal dan stap voor stap uitleggen wat er gebeurt en zal de begeleiders bij het proces betrekken. Na de crematie blijft de as minimaal 30 dagen bij het crematorium in een Algemene Nis. Deze periode is door de wet bepaald. Halverwege deze periode ontvangt de opdrachtgever van de crematie een brief. Daarin sturen wij een foldertje met mogelijkheden wat je met de crematie as zou kunnen doen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, het is soms moeilijk om te kiezen. Graag helpt Henny daarbij, we kunnen bijvoorbeeld wat urnen laten zien of een as sieraad.

Wij, Teun en Henny, zijn al jarenlang een stel wat dus vijf jaar geleden begonnen is met een crematorium in Maassluis. We zijn geboren Westlanders, allebei opgegroeid in tuindersgezinnen. We kennen de Westlanders dus van binnenuit.  Wij wonen in Naaldwijk en hebben Arjan natuurlijk daar ook veel ontmoet, tijdens zijn vele wandelingen. Een hartelijke man die altijd zin had in een praatje. We weten zeker dat we deze fijne, warme relatie met Sabine kunnen voortzetten. We wensen haar veel succes!